Gas of elektrische terrasverwarming: Welke is geschikt voor mij?

Natural Gas Patio Heater - Bromic Platinum Gas Heater Wall Mounted

Patioverwarmers zijn een goede keuze als het gaat om het verlengen van het buitenseizoen. Een van de belangrijkste vragen die veel mensen stellen is echter of terrasverwarmers op gas of elektrisch misschien de betere keuze zijn. Er zijn duidelijke voordelen aan beide. Welk type uiteindelijk het beste werkt, hangt af van de grootte van de te verwarmen ruimte, de bestaande stroombronnen en ook van persoonlijke voorkeur met betrekking tot het uiterlijk en de bediening van de verwarmer. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste argumenten voor elke optie.

Elektrische buitenkachels – veelzijdig met aantrekkingskracht voor buiten

Een van de belangrijkste voordelen van een elektrische terrasverwarmer is flexibiliteit. Er is maar weinig dat een elektrische kachel niet kan doen. Met een warmteafdekking tot 15 m2 zijn ze ideaal voor kleinere ruimten met weinig natuurlijke ventilatie, aangezien er geen bezorgdheid is over de uitstoot van koolmonoxide. Ze kunnen ook worden gebruikt in gebieden waar veel wind staat, omdat er geen risico is dat de kachel uitwaait. Veel van de topmodellen kunnen ook worden gedimd om ervoor te zorgen dat ze precies de juiste hoeveelheid warmte bieden. Voor nog meer controle kunt u uw elektrische verwarming koppelen aan uw domoticasysteem.

Zij bieden ook meer flexibiliteit wat de montagemogelijkheden betreft, omdat zij minder speling vereisen. Zo zijn ze niet alleen ideaal onder parasols of luifels, maar kunnen ze ook rechtstreeks in een vlak plafond worden ingebouwd. Dit maakt ze tot de ideale oplossing voor buitenverwarming in designgerichte ruimtes die een slanke, minimale uitstraling willen behouden. Eenmaal geïnstalleerd vereisen ze zeer weinig onderhoud, behalve een snelle schoonmaakbeurt of afstoffen om spinnenwebben te verwijderen. Bovendien zijn er ook elektrische verwarmers verkrijgbaar in roestvrij staal van 316 mariene kwaliteit om het risico op corrosie in ruwe kustomgevingen te verminderen.

Buitenkachels op gas – krachtig met een groot bereik

Gas terrasverwarmers zijn er in uitvoeringen op aardgas of propaan en staan bekend om hun krachtige warmteafgifte. Afhankelijk van hun vermogen kunnen ze ruimtes tot 20 m2 verwarmen. In tegenstelling tot elektrische kachels moet bij elektrische kachels ten minste 25% van de ruimte open zijn om een voldoende natuurlijke luchtstroom voor een veilige werking mogelijk te maken. Ze zijn dan ook een uitstekende aanwinst voor grotere, goed geventileerde buitenruimten, waar ze gemakkelijk kunnen worden in- en uitgeschakeld met een afstandsbediening of met een tijdschakelaar. Terwijl aardgasmodellen moeten worden aangesloten op een gasleiding, kunnen draagbare propaanmodellen werken op een interne propaantank en kunnen ze naar behoefte worden verplaatst. Dit betekent ook dat ze in de zomer gemakkelijk uit de weg kunnen worden gehaald en opgeborgen.

Hoewel gaskachels nog steeds gevoeliger zijn voor wind dan hun elektrische tegenhangers, zijn modellen zoals Bromic’s Platinum Smart-HeatTM Gas, uitgerust met keramische afdekplaten die niet alleen de brander beschermen tegen wind, maar er ook voor zorgen dat de warmte gelijkmatig wordt verspreid. De meeste fabrikanten adviseren om gaskachels regelmatig te inspecteren om er zeker van te zijn dat er geen vuil, zoals spinnenwebben of insecten, de verwarmingselementen bedekken en de vonkvorming van de brander blokkeren.

Hoe zit het met de kosten?

De gebruikskosten variëren per model en vermogen (wattage voor elektrisch en BTU voor gas). Over het algemeen is aardgas de goedkoopste manier om een terras te verwarmen, gevolgd door elektriciteit en dan propaan. Hieronder vindt u een schatting van hoeveel het zou kosten om een terras van 200 ft2 te verwarmen met de terrasverwarmers van Bromic.

Twijfelt u nog of u voor een terrasverwarmer op gas of elektrisch moet kiezen? Ga naar onze gratis ontwerpservicepagina en een van onze verwarmingsexperts kan u adviseren over de ideale oplossingen voor uw project.

Categorieën